HÜYÜK-Son yıllarda organik çilek üretiminin adresi haline gelen Hüyük ilçesine bağlı Değirmenaltı Köyü’nde yetiştirilen ürünler şoklanıp paketlenmek suretiyle Avrupa ülkelerine gönderilirken, iç piyasada da tercih edilip değerlendiriliyor.
Konya İl Özel İdare Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından 2008 yılında yürütülen deneme çalışmalarının ardından organik çilek üretiminin birkaç sene içerisinde yörede hamle yaptığını belirten Değirmenaltı Köyü Muhtarı Adnan Uyanık, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Organik çilek üretimine geçiş, bölgemizde 10 kişinin deneme üretimiyle başladı. Baktık ki, çok iyi bir pazarı ve geliri var; köylülerimizin tamamı ikinci yılında organik çilek üretimine yöneldi. Daha önce hububat ve diğer ürünlerin ekildiği tüm arazilerimizin tamamında çilek fideleri toprakla buluşturulmaya başlandı. Aslında köyümüzün 30 yıllık bir çilek üretimine dair geçmişi var. Ama bu yeni sistem dediğimiz; yediveren cinsi ile köylümüzün tanışması 3 yıl öncesine dayanıyor. Mayıs sonunda başlayan ürün toplama işi kar yağışının düştüğü Kasım ayının ortalarına kadar sürüyor.
Günlük 20-25 ton ürün elde ettiğimiz dönemler oluyor. Yıllık üretim ise verime bağlı olarak 700-800 ton arasında değişebiliyor. Bu yıl en yüksek verime ulaştığımız bir yıl oldu. Geliri ve verimi de üreticiyi memnun etti. İyi bir sezonu geride bıraktık diyebiliriz.” dedi.
Deneme üretiminin ardından ilk etapta 250 dekarlık alanda başlayan çilek yetiştiriciliğinin kısa sürede 600 dekarlık bir alana yayıldığını anlatan Uyanık, köylünün tamamının bu işle uğraşmaya başladığını söyledi. Köyde bu işe önderlik eden, destek veren başta İlçe Kaymakamları olmak üzere, Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ve il genel meclisi üyelerine teşekkür eden Uyanık, şöyle devam etti:
“Çilek üretimi köylümüzün artık umudu haline geldi. Bu sene iyi de para kazandırdı. Kalitesi yüksek olduğu için tercih edilir oldu. Üretimimiz organik olduğundan hem içeride, hem dışarıda Pazar bulduk. İç piyasada başta büyükşehirler olmak üzere Avrupa’da ise Hollanda ve Almanya gibi ülkelere buradan firmalar aracılığıyla şoklanıp paketlenip gönderiliyor. Çok güzel bir aroması olunca Avrupa’da çocuk maması olarak tüketildiğini biliyoruz. Ürünümüz reçellik, marmelatlık ve sofralık olarak da sınıflandırılıyor. Bu sene kapanışta kilosu 7 liraya kadar satıldı.”
Geçmişte hububat ekimi yapılan yıllarda bölgede ekim yapılmayan çok alan olduğunu, ancak çilek üretiminin başlamasıyla ürün ekiminin yapılmayan yer kalmadığını da vurgulayan Uyanık, “Köyümüz, organik çilek üretimi ile çevre köylere de örnek oldu. Bu konuda yaşadığımız tek sıkıntı; çilek üretiminin başlamasıyla yetersiz kalan göletimiz oldu. Suyumuz var ama göletimizin kapasitesi yetersiz kalıyor. Durum böyle olunca arazilerimizin bir bölümü sulanırken, bir bölümü sulama konusunda sıkıntılar yaşıyor. Bölgemizde bir gölet projemiz daha var. Kaymakamlığımız da bu gölet projesine büyük ilgi gösteriyor. İnşallah bu gölet projemiz de devreye girdiği zaman köylümüzün sulama ile ilgili yaşadığı sorunlar da bitecek.”dedi.